Varsan hoito

Ensimmäinen elinviikko


Ensimmäisinä elinpäivinään varsa ja emä leimautuvat toisiinsa. Luonnossa on erittäin tärkeää, että vastasyntynyt varsa leimautuu nopeasti emäänsä. Hevoset selviytyvät juoksemalla karkuun vaaraa, jolloin on erittäin tärkeää, että varsa pysyttelee emän lähellä ja seuraa sitä vaaran uhatessa. Kesyillä hevosillamme ei ole tilanteita, joissa niiden tulee paeta selviytyäkseen, mutta leimauduttuaan varsa oppii, että emä on suojan, ruoan ja seuran antaja. Ensimmäisien päivien aikana varsan tule myös tutustua ihmiseen ja oppia luottamaan siihen. Käsittele varsaa paljon ja vietä paljon aikaa tamman ja varsan kanssa. Aina ollessasi tamman ja varsan kanssa, kosketa varsaa kaikkialle ympäri kehoa ja totuta varsa kosketukseen (ks. KUVIO 7). Jätä kuitenkin hevosenleikki hevosten väliseksi ja varmista, että sinä olet johtaja.
(McFarland 2006)

KUVIO 8. Varsa totutetaan ihmisiin ja kosketukseen ja nuorena.
Varsan terveydentilaa tulee tarkkailla erittäin tarkasti. Tamman tullee varsakiimaan 6- 12 vuorokautta varsomisen jälkeen. Noin yhdeksän vuorokauden ajan varsalla saattaa ilmetä ripulia, tammassa tapahtuvien hormonaalisten muutosten vuoksi. Nämä vaikuttavat tamman maidon laatuun, joka aiheuttaa varsalle ripulia niin, että joskus varsan koko peräaukon ympärys on ulosteen tahrima. Tämä voi ärsyttää varsan herkkää ihoa, jolloin sen helpottamiseksi pestään alue lämpimällä vedellä ja levitetään suojaksi kerros paafiiniöljyä.
(McFarland 2006; Pettersson – Green 2004)

Ensimmäisen elinviikon aikana varsan tilaa seurataan huolellisesti ja totutetaan uusiin asioihin. Vuorokauden ikäiselle varsalle voi laittaa riimun päähän ja opettaa sitä talutukseen. Ensimmäisillä talutuskerroilla on suositeltavaa käyttää apunarua varsan kanssa. Apunaru lähtee varsan riimusta, kiertäen varsan takapuolen ympäri selän päälle (ks. KUVIO 8).
(Airas 2009; McFarland 2006; Relander 20010)

KUVIO 9. Varsaa talutetaan apunarua käyttäen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti