Varsan hoito: Ensimmäiset 1-3kk

Ensimmäiset 1-3kk

Ensimmäisestä elinkuukaudesta lähtien varsa tarvitsee lisäravintoa. Tähän asti varsa on imenyt emänsä maitoa keskimäärin 12- 18 litraa vuorokaudessa. Emän ruoka ei kuitenkaan ole laadittu kasvavien maitovarsojen tarpeille. Hyvin tärkeitä mineraaleja varsalle ovat kalsium, fosfori, kupari ja sinkki. Maitovarsa ei kuitenkaan syö suuria määriä rehua, vaan rehunsyötön maksimi varsalle on 450g vuorokaudessa. Ruoka tulisi jakaa kahteen tai kolmeen ruokintakertaan vuorokaudessa, sillä varsoilla on erittäin pieni vatsalaukku.
(McFarland 2006)

Ensimmäisten kuukausien ajan varsa saa virussuojan rokotetulta emältään. Emän rokotussuoja tehoaa yhdestä kolmeen kuukauden ikään asti.
(McFarland 2006)

Varsat tarvitsevat paljon unta ihmislasten tavoin (ks. KUVIO 10). Liiallinen unenpuute lisää stressiä ja hidataa kehittymistä.
(Relander 2010)


KUVIO 10. Varsat tarvitsevat paljon unta.
Jo pienestä pitäen tulisi huolehtia hyvin varsan madottamisesta ja kavioiden huollosta. Ensimmäinen madotus on suositeltavaa tehdä ensimmäistä kertaa yhdestä kahteen kuukauden iässä. Kavioiden huolto aloitetaan yhden kuukauden iässä, joka uusitaan neljästä viiteen viikon välein. Tällöin varsalta ei tarvitse ottaa paljon kaviomateriaalia pois, eikä varsan jalka-asennot muutu merkittävästi. Varsat, joilla on jalkaongelmia vuollaan ongelmasta riippuen useammin tai harvemmin.
(McFarland 2006)

Ensimmäisten kuukausien aikana varsa opetetaan harjaukseen ja kavioiden hoitoon. Harjaus on erinomainen tapa tutustua varsaan ja myös varsa oppii nauttimaan hetkistä. Harjaustilanteissa on hyvä mahdollisuus opettaa varsalle yksinkertaisia asioita, mitä se tulee tarvitsemaan aikuisenakin, kuten peruuttamista ja liikkumista sivusuunnassa pyydettäessä. Harjaa varsaa silloin, kun se ei ole syömässä, niin saat sen keskittymään itseesi paremmin. Jos tamma liikkuu mielellään karsinassa, voi olla mukavampaa sitoa tamma kiinni, jotta pystyt työskentelemään rauhassa. Harjatessasi käyttä pehmeitä harjoja ja olla määrätietoinen.
(McFarland 2006)

Varsaa ei tarvitse varsinaisesti liikuttaa, mutta ne voivat olla ulkona niin paljon kuin mahdollista, ellei ole lääketieteellisiä syitä rajoittaa varsan liikuntaa. On tärkeää päästää varsat laiduntamaan alueelle, missä ne voivat leikkiä, levätä ja hoitaa toisiaan suurimman osan päivää. Varsat, joita pidetään sisällä tai joiden liikkuminen on rajoitettua, voivat päätyä kasvattamaan liikaluita tai niille voi tulla kehityshäiriöitä. Anna tammasi ja varsasi ulkoilla niin paljon kuin mahdollista. Hyvä sosiaalistamis hetki syntyy, kun tammasi ja varsasi pääsevät laiduntamaan toisten hevosten seurassa (ks. KUVIO 11).
(McFarland 2006)

KUVIO 11. Varsan on hyvä päästä laitumelle tutustumaan muihin hevosiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti